Kwekerij Cruydthof

Kwekerij Cruydthof

Mijn naam is Petra Kaak. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door zaaien en kweken, en het verwerken van kruiden in gerechten en remedies. Als klein meisje maakte ik met een emmertje en een zeefje al rozenwater van de rozenbottels in het park. En in de tuin van mijn ouders had ik mijn eigen vierkante meter grond, wat ik toen nog enorm groot vond.

Inmiddels heb ik een mooie grote tuin tot mijn beschikking achter ons huis in Tricht. De oorspronkelijke siertuin heb ik omgebouwd tot een groententuin voor de kweek van bijzondere groenten en kruiden. Het bouwvallige schuurtje heeft plaatsgemaakt voor een mooie Victoriaanse kas, met genoeg ruimte voor alle zaaigoed én om bij slecht weer de workshops in te houden. De schuttingen zijn bedekt door historisch leifruit en zachtfruit, en achterin de tuin is een royale kippenren verrezen. De fruitbomen in de kleine boomgaard worden binnenkort vervangen door oude appel- en perenrassen. Voor al mijn plannen is de tuin alweer bijna te klein!

Bij het kweken heb ik me gespecialiseerd in bijzondere, historische groenten en kruiden die niet meer te krijgen zijn in supermarkt en tuincentrum. Die specialisatie komt voort uit mijn eigen interesse in de geneeskrachtige mogelijkheden van kruiden. Bovendien zocht mijn man zulke groenten en kruiden voor zijn hobby: het koken van authentieke Romeinse en Middeleeuwse gerechten. De groenten en kruiden die ik kweek verwerkt hij in de heerlijkste recepten. Maar de opbrengst van de tuin werd al snel te veel voor eigen gebruik, en zo ontstond de Cruydthof: een kleinschalige kwekerij voor liefhebbers, en voor professionele afnemers.

De collectie groenten en kruiden breidt zich nog steeds uit. We zijn zelf steeds op zoek naar ‘nieuwe’ historische soorten. De intense geur, smaak en kleur van ‘vergeten’ groenten zijn vaak verbluffend en maken ook van moderne gerechten iets bijzonders. Het gaat in veel gevallen om groenten en kruiden die vanwege hun geringe opbrengst en hun beperkte houdbaarheid niet interessant zijn voor de huidige commerciële manier van kweken. Maar voor kleinschalige teelt is het de kwaliteit die telt, niet de hoeveelheid. En zo is er nog tijd en aandacht om te oogsten op het moment van volle rijpte, waardoor de volle smaak zich kan ontwikkelen.

‘Vergeten groenten’ mogen zich verheugen in een toenemende populariteit, en dat merk ik aan de interesse voor onze kwekerij. Ook een aantal restaurants in de omgeving speelt in op deze trend. Zo is een plaatselijk restaurant inmiddels vaste afnemer van mijn aardperenoogst, en adviseer ik een aantal restaurants bij het inrichten van hun eigen kruidentuin.

Omdat ik zelf zo’n plezier heb in ontdekken en experimenteren, en omdat ik merkte dat er veel vragen zijn over historische groenten en kruiden, ben ik begonnen met de workshops. Een prettige manier om de kennis, die ik in de loop der jaren heb verzameld, met andere enthousiastelingen te delen.

Kijk ook even op onze site: http://www.cruydthof.nl/

Beoordeel en schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kwekerij Cruydthof Bulkstraat 22 4196 Tricht
Tricht 4196
Route beschrijving

Is dit jou bedrijf ?Claim het nu.

Zorg dat je informatie up-to-date is.